Επικοινωνία
Other Languages
Εορτολόγιο / Σήμερα: 27/05/2020
Ιερομαρτύρων Ελλαδίου (1) (†ς΄αι. ) και Θεράποντος. Μαρτύρων Αλυπίου και Ευβιότου. Ιουλιανής και Παύλου. Οσίου Ιωάννου ομολογητού του Ρώσου (2) (†1730), του εν Νέω ...
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε τακτικά για τις εξελίξεις σε θέματα που μας αφορούν όλους!
Βρίσκεστε εδώ
/
Νέα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ BRAZZAVILLE ΚΑΙ KINSHASA

10 Μαΐου 2019

Την 9η Μαΐου 2019 ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων μετέβη αεροπορικώς στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Εντιμ. κ. Hilaire Bouhoyi, Γενικό Γραμματέα της Κυβερνήσεως, ως και τον Εντιμ. κ. Cyprien Sylvestre Mamina, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σκοπός των ως άνω συναντήσεων είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ελλείψεως Μητροπολιτικής έδρας και κατοικίας στην πολιτική πρωτεύουσα  του κράτους, συνεπεία της οποίας η έδρα της Ι. Μητροπόλεως ευρίσκεται προσωρινώς στο Pointe-Noire.

Εν συνεχείᾳ ο Σεβασμιώτατος συνεργάστηκε με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Ενοριακής Κοινότητος Αναστάσεως του Σωτήρος, ενώ την υπόλοιπη ημέρα πέρασε κοντά στον ασθενούντα Εφημέριο π.Σεργιο Mabelemo, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Μπραζαβιλ μερίμνῃ του Επισκόπου.

Το πρωί της 10η Μαΐου ο Σεβ. Παντελεήμων διέπλευσε με ταχύπλοο σκάφος τον ποταμό Κονγκό με προορισμό την Κινσάσα, πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ), όπου έγινε φιλαδέλφως δεκτός από τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Νικηφόρο, με τον οποίο είχε την χαρά της εκτενούς συζητήσεως περί ποιμαντικών και ιεραποστολικών θεμάτων και προβληματισμών, ως και περί της αποστολής κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Μπραζαβίλ προς θεολογική και Λειτουργική επιμόρφωση στη Θεολογική Σχολή της Ι. Μ. Κινσάσας, αίτημα που έγινε με αγάπη δεκτό από τον Σεβ. κ.Νικηφόρο.

Κατόπιν, οι Σεβ. Κινσάσας και Μπραζαβίλ επισκέφθησαν τον Εντιμ. κ. Γεράσιμο Ντούνη, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσας και Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Lububashi, ενώ ακολούθησε συνάντηση του Σεβ. Μπραζαβίλ με τον Εξοχ. κ. Γεώργιο Παπακώστα, Πρέσβη της Ελλάδος στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Κινσάσα) και στην Δημοκρατία του Κονγκό (Μπραζαβίλ).

Ο Σεβ. Μητροπολίτης ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Πρέσβη για το επιτελούμενο  ιεραποστολικό, ποιμαντικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο της τοπικής Εκκλησίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ, αλλά και για τις δυσκολίες και αντιξοότητες που αυτό αντιμετωπίζει, για τις άριστες σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού με τις αρχές της χώρας, οι οποίες ουδέποτε απέρριψαν παρακλητικό αίτημα της Εκκλησίας, ως και για την αρμονική συνύπαρξη με τις άλλες επίσημες χριστιανικές κοινότητες και θρησκευτικές ομάδες. Κατακλείων εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς την Ελληνική Πολιτεία και τον κ. Πρέσβη προσωπικώς για το αμέριστο ενδιαφέρον τους προς τον Ελληνισμό της ισημερινής Αφρικής και τις ορθόδοξες εκκλησιαστικές επαρχίες του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που υφίστανται και δρουν στην περιοχή αυτή.

Ακολούθως, ο Εντιμ. Πρόεδρος κ.Γεράσιμος Ντούνης παρέθεσε ευγενώς γεύμα στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσας, στο οποίο παρεκάθησαν  η Ερίτ. σύζυγός του, κα. Παρασκευή Ντούνη, ο Εξοχ. Πρέσβης κ.Γεώργιος Παπακώστας και οι Σεβ. Μητροπολίτες Κινσάσας και Μπραζαβίλ.

Αμέσως μετά ο Σεβ. κ.Παντελεήμων διεπεραιώθη στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ και ανεχώρησε αεροπορικώς για την έδρα της Ι. Μητροπόλεως, στην συμπρωτεύουσα Pointe-Noire του Κονγκό.

 

Γίνε φίλος της Μητρόπολης στο Facebook