Επικοινωνία
Other Languages
Εορτολόγιο / Σήμερα: 19/11/2018
Προφήτου Αβδιού. Μαρτύρων Αγαπίου, Άζη του θαυματουργού (1). Ανθίμου, Θαλελαίου, Χριστόφορου, Ευφημίας. Βαρλαάμ (†304), Ηλιοδώρου (†272). Οσίων Σίμωνος του θαυματουργού, ...
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε τακτικά για τις εξελίξεις σε θέματα που μας αφορούν όλους!
Βρίσκεστε εδώ
/
Νέα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

27 Οκτωβρίου 2017

Συνήλθε την 24η Οκτωβρίου 2017, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η Ιερά Σύνοδος του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄ με την συμμετοχή όλων των Συνοδικών Μητροπολιτών και Επισκόπων της Αφρικής. Κατά την έναρξη των εργασιών ο Μακαριώτατος ανέγνωσε προς το Ιερό Σώμα τα πεπραγμένα της περιόδου Νοεμβρίου 2016 - Οκτωβρίου 2017.

Εν συνεχεία, ανύψωσε τιμητικώς στην Γεροντική θέση, κατά τα Πατριαρχικά ειωθότα, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καμπάλας κ. Ιωνά και Ναϊρόμπι κ. Μακάριο, επιβραβεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, την μακρά ιεραποστολική πορεία και την θυσιαστική προσφορά των συγκεκριμένων Ιεραρχών.

Επακολούθησε ομοφώνως, τη προτάσει της ΑΘΜ του Πατριάρχου, η ανύψωση της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν σε Ιερά Μητρόπολη, τιμώντας συγχρόνως την πενταετή προσφορά και διακονία του Σεβασμιωτάτου κ.Παντελεήμονος, ο οποίος μετ’ υπομονής και αυταπαρνήσεως και εν μέσω πολλών δυσκολιών διακονεί με πνεύμα ενότητας και εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας το νεόφυτο ποίμνιο της εν λόγω εκκλησιαστικής Επαρχίας του Θρόνου.

Κατόπιν, παρουσιάσθηκε η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μουάνζας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ανέπτυξε προς το Σώμα μια πρώτη προσέγγιση του φλέγοντος για τα Αφρικανικά δεδομένα θέματος: «Ο Εκκλησιαστικός Γάμος στην Αφρικανική Συνάφεια».

Οι εργασίες της Ιεραρχίας συνεχίσθησαν το απόγευμα της ιδίας ημέρας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων εισηγήθηκε τεκμηριωμένως με συστηματικό και ερευνητικό τρόπο, το δεύτερο μέρος του θέματος: «Ο Εκκλησιαστικός Γάμος στην Αφρικανική Συνάφεια», μετά την οποία συνετελέσθη εποικοδομητική επί του θέματος συζήτηση των Μελών της Ιεράς Συνόδου.

Την 25η Οκτωβρίου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ.Αθανάσιος, ανέπτυξε το πρώτο μέρος του επίκαιρου θέματος: «Εκκλησία και Οικογένεια», στο οποίο ουσιαστικά ανέλυσε την πραγματικότητα, μέσα στην «ποικιλία» και διαφορετικότητα των λαών και φυλών της Αφρικής. Επόμενος ομιλητής ήταν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιέρι και Όρους Κένυας κ.Νεόφυτος, ο οποίος παρουσίασε το δεύτερο μέρος της εισήγησης με θέμα: «Εκκλησία και Οικογένεια».

Η πρωινή συνεδρία έληξε με εκτενή συζήτηση των Ιεραρχών, σχετικά με το μεγάλο θέμα περί οικογενείας στην Αφρική, περί της εξάπλωσης του HIV/AIDS τόσο στις παιδικές όσο και στις μεγάλες ηλικίες, καθώς και περί των τρόπων με τους οποίους οι κατά τόπους ορθόδοξες ιεραποστολές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους φορείς του ιού.

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση ο Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ.Μακάριο ωμίλησε με θέμα: «Το Μυστήριο του Βαπτίσματος».

Την 26η Οκτωβρίου 2017, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων από τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ.Δημήτριο, έλαβε χώρα η τρίτη και καταληκτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του Αποστολικού Θρόνου Αλεξανδρείας. Κατ’αυτήν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης υπέβαλε την πρόταση όπως, λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών, υπαχθεί η χώρα της Ερυθραίας στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Νουβίας, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.Σάββας να φέρει τον τίτλο: «Σεβ. Μητροπολίτης Νουβίας, Υπέρτιμος και Εξαρχος παντός Σουδάν και Ερυθραίας». Η Ιεραρχία αποδέχθηκε την πρόταση της ΑΘΜ.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.Σεραφείμ ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα: «Η Πορεία των Θεολογικών Διαλόγων και οι Προοπτικές τους», κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε με συντομία, την ιστορία των Θεολογικών διαλόγων, με τους Ρωμαιοκαθολικούς, Αγγλικανούς, Λουθηρανούς κ.λ.π.. Επίσης, τόνισε τα επί μέρους προβλήματα και την προβληματική αυτών των Διαλόγων.

Περαίνοντας τις εργασίες της η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ευχαρίστησε τον Πανοικτίρμονα και Παντεπόπτη Κύριο για την επίνευση του Παναγίου Πνεύματος κατά τις εργασίες Της, καθώς και την ΑΘΜ για την σοφή και συνεχή μέριμνα υπέρ όλων των εν Αφρική τοπικών Εκκλησιών.

 

Γίνε φίλος της Μητρόπολης στο Facebook